субота, 12 січня 2019 р.

"Щедрик"-найвідоміша різдвяна пісня


А чи знаєте ви, що українська різдвяна мелодія Щедрик стала однією з найвідоміших у світі? Ви чули її, напевно, десятки разів у американських фільмах, проте могли не здогадуватись, що Carol of the Bells – це адаптована версія нашого Щедрика.Вперше пісню, написану композитором Миколою Леонтовичем, було виконано хором Київського університету в 1916 році. У «Щедрику» співається про ластівку, яка прилетіла до господи провістити багатий рік для родини. Згідно з популярною, але неточною інтерпретацією, український оригінал опирається на стару слов’янську легенду про те, що кожен дзвін у світі прославляв Ісуса в ніч, коли він народився.Уже 1921 року різдвяну пісню було виконано в Карнегі-Холл у Нью-Йорку. Вона так сподобалась американцям, що у 1936 році Пітер Вільговський, українець за походженням, здійснив переклад Щедрика, який отримав назву Carol of the Bells. Саме в цьому варіанті пісня отримала всесвітню славу.
Разом із знаним дитячим хором у проекті «Різдвяна історія» защедрувала Тіна Кароль. Номер на композицію "Щедрик" був знятий в унікальних інтер'єрах на тлі стародавніх фресок і мозаїк Софійського собору.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Обласний конкурс "Авторська збірка поезій школяра"

  Війна,на жаль, продовжується.Але наші діти на своєму фронті доводять свою любов і підтримку нашим ЗСУ.Наші перемоги -це вдячність вам.Все ...